Ranonkel

Wonen,

Blog 23

Stormvast of coping skills. 9 oktober 2017
RANONKEL Wonen BV
Iedereen die vaker gekampeerd heeft kent de term “een stormvaste tent”. Dit zijn tenten die in geval van storm en rukwinden niet losslaan van de grond en de haringen/ pennen maar juist naar de grond kunnen buigen en meeveren. Tijdens de laatste storm kregen wij een telefoontje van de camping met de vraag of wij langs konden komen voor onze voortent. Bij aankomst stond deze flink te stampen maar met wat aanpassingen heeft hij de storm goed doorstaan. Helaas is het niet altijd mogelijk om meteen al je werk te laten vallen en naar de camping te gaan dus hebben wij afgelopen weekend een stormvaste voortent gekocht.

Bij een bedrijf ken je hetzelfde probleem: je bedrijf moet ook bij tegenslag en onverwachte veranderingen stormvast blijven. Dus stevig verankerd in het ontwikkelde beleid en in staat om mee te buigen waar nodig. Voor het mee buigen gebruik je in de praktijk dezelfde vaardigheden als je nodig hebt bij coping, je valt terug op oude bewezen succesvolle patronen en leert waar nodig nieuwe skills aan. Iedereen kan deze vaardigheden en het gebruik hiervan terugvinden in zijn eigen leven (privé en zakelijk). In de begeleiding van onze zorgvragers maken wij gebruik van deze skills om ons eigen gedrag en resultaat te sturen maar ook leren wij deze technieken aan de zorgvragers om de zelfredzaamheid te vergroten. Succes staat en valt met coping skills. Tijdens ons werk, als zorgverlener, liggen onder alle coping skills vaste structuren van handelen de evidence based methodieken. Bij een grotere organisatie gebruik je een heel netwerk van beleidsstukken. Sommige liggen voor de hand maar andere worden wat makkelijker vergeten. (Zoals het vergeten van een je stormbanden) Om dit te voorkomen kan je als bedrijf gebruik maken van een adviesbureau dat je een format aanlevert als en geheugensteuntje.

Een tijdje geleden (20e Blog) schreef ik over de interne audit van onze bestuurlijke organisatie door ons adviesbureau. Van hun hebben wij een aantal aanwijzingen gekregen om ons bestuur en het daaruit ontwikkelde beleid strakker te zetten. “Beter bestand tegen mogelijk komende stormen”, zodat het bedrijf en de bewoners nu en in de toekomst veilig zullen zijn én blijven bij storm en tegenwind. Nog even hard werken en dan op naar de externe audit voor de HKZ-certificering.

Jolanda de Vries,
Ranonkel Wonen
www.ranonkel-wonen.nl
<