Ranonkel

Wonen,

Blog 24

Wat doen we met verjaardagen? 16 oktober 2017
RANONKEL Wonen BV
Onze zorgvragers zijn gewone mensen met gewone mensen dingen zoals verjaardagen. Maar als je woont binnen een woning voor beschermd wonen dan worden gewone zaken soms ongewoon. En dus is de vraag hoe en waar vier ik mijn verjaardag niet zomaar te beantwoorden.

Voor ons begint het antwoord met de vraag wat wil onze zorgvrager op die dag gaan doen en wordt er misschien al een feestje georganiseerd door familie. Wij beginnen verjaardagen al vroeg te onderzoeken en ideeën te ontwikkelen. Iedereen is anders en viert dus ook anders. Mijn kinderen kregen vroeger een “feestboterham” op bed. Dat is een boterham met zoveel mogelijk soorten zoet beleg en sprinkels met daarin kaarsjes gezet. Zonder de feestboterham geen verjaardag (gelukkig zijn ze er overheen gegroeid). Onze zorgvragers hebben een eigen verleden met eigen tradities0 en als het mogelijk is willen wij die eigenheid graag in ere houden.

Ook nu zijn wij bezig met het voorbereiden van een verjaardag. Onze bewoner een zeer uitgesproken man die normaal meteen zegt wat hij op zijn lever heeft is juist nu uiterst zwijgzaam. Alles vindt hij te veel, te veel werk voor ons, te duur en te veel gedoe. En wat doe je dan?

Ik mag de jarige job graag en probeer mij in hem te verplaatsen. Hij is niet de eerste die bij ons zijn verjaardag viert. Ook zijn voorganger gaf opvallend weinig wensen aan. Onze informatie over het privéleven van onze bewoners is natuurlijk erg beperkt. Wij weten van alles over veel voorkomende zaken. Maar iets zo normaals als de wijze waarop iemand gewend is zijn verjaardag te vieren wordt tijdens de opname gesprekken niet besproken.

Waar draait het bij een verjaardag eigenlijk om? Volgens mij gaat het er om dat mensen 1 keer per jaar een keertje in het zonnetje gezet worden en wij laten zien dat we hen belangrijk vinden. Belangrijk genoeg om iets heel speciaals voor hen te willen doen. Omdat onze jarige job nog niet weet hoe zijn speciale dag gaat verlopen hebben wij afgesproken om op de dag zelf pas te beslissen hoe en wat wij voor hem gaan doen. Wel is zijn cadeautje al gekocht en als extraatje wil ik deze blog aan hem opdragen.

Heel speciaal Feestvarken: wij zijn blij dat we je hebben leren kennen en wensen jou nog een lang en mooi leven toe. Fijne verjaardag en geniet van alle komende veranderingen in jouw leven

Jolanda de Vries,
Ranonkel Wonen
www.ranonkel-wonen.nl
<