Ranonkel

Wonen,

Blog 29

Helemaal trots / zinvolle daginvulling. 28 mei 2018
RANONKEL Wonen BV
Alle ontwikkelingen beginnen in het spanningsveld tussen een visie en een doelstelling, ook bij de zoektocht naar passende daginvulling gaan wij op die manier te werk. Onze visie is terug te vinden in onze bedrijfsstukken en in diverse publicaties maar dat is maar 1 kant van de medaille. Van minstens zo groot belang zijn de vragen:
“Wat beweegt (doel) onze zorgvrager?” en “Wat is essentieel (visie) in het leven van de zorgvrager?”.

Om hier antwoorden op te kunnen krijgen is het van belang dat je een tijdje “meeloopt” met de zorgvrager, gewoon proberen de wereld door zijn of haar ogen te zien. Dit is een mooi proces dat inzichten geeft waarop wij de rest van onze begeleiding een beroep kunnen doen.

Voor een van onze eerdere zorgvragers was “gezond, normaal en sportief zijn” de norm. Hij is voor een deel van zijn daginvulling gaan sporten bij een neuro-fysiotherapeut (6e blog) en daar voelde hij zich goed bij. Naar zijn zeggen “werd hij steeds meer een beetje zichzelf”. Een ander wilde liever creatief bezig zijn en is naar een reguliere dagbesteding gegaan.

Nu hebben wij een bewoner die een heel andere keuze maakt. Hij heeft er behoefte aan om zinvol te zijn, wil anderen helpen en gaat daarom vrijwilligerswerk doen in een zorgcentrum voor oudere verstandelijk beperkte mensen. Maandag gaat hij beginnen en wij wensen hem veel plezier en voldoening in zijn werk. Wij vinden hem een bijzonder mens en zijn er trots op dat wij hem mogen leren kennen.
<>br> Wat voor ons ook belangrijk is: op deze manier sluit hij aan bij de oorspronkelijke bedoeling van Ranonkel Wonen. Wij zijn uit gegaan van de gedachte dat iedereen een eigen plaats in de samenleving heeft. Iedereen anders, wel gelijkwaardig, elkaar aanvullend en ondersteunend -> een wederkerigheid waarin iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. En onze nieuwe zorgvrager? Die heeft helemaal zijn plekje gevonden bij ons.
Jolanda de Vries,
Ranonkel Wonen
www.ranonkel-wonen.nl
<