Ranonkel

Wonen,

Blog 36

Zo ongelofelijk bijzonder fantastisch trots op onze mannen! 10-09-2018
RANONKEL Wonen BV
Op dit moment hebben wij een drietal zorgvragers, en allemaal mannen. ( wij missen nu nog de broodnodige vrouwen) Samen vormen zij een leefgemeenschap. Omdat de zorgvragers niet tegelijkertijd gekomen zijn heeft natuurlijk iedere nieuwe zorgvrager voor ontrust en stress gezorgd. Positieve stress dat gelukkig wel.
Onze zorgvragers verwachten hun nieuwe medebewoners met heel veel plezier en hoop op meer leven in de brouwerij. Voor een nieuwe zorgvrager is het belangrijk om welkom te zijn, niet alleen welkom geheten te worden maar echt welkom te zijn.
Daarna volgt het leren kennen van de anderen en de ontdekking wie en wat Ranonkel kan en wil zijn voor hen. In al die onzekerheid en onrust bij de nieuwe huisgenoot zijn de andere bewoners van onschatbare waarde. Door hun manier van ontspannen samen zijn bieden zij een “veilige basis”. Onze zorgvragers nemen al snel het voortouw om gezamenlijk aan de koffie te gaan en daarna wordt er gezamenlijk opgeruimd, gekookt, afgewassen, de tuin gesproeid enzovoorts. Het huishouden en de maaltijden bieden een houvast en een moment voor de eerste ongedwongen sociale interactie.
<
Verder ontstaat er ook een samenleving met de zorgverleners. Door de kleinschaligheid is de relatie met de zorgverleners in basis ook een ongedwongen met elkaar omgaan en ook hier is sprake van samenleven. De eerste week werken wij met 24 uur aanwezigheid en proberen dit met een minimum aan medewerkers te doen om eerst een goede basis te leggen en zoveel mogelijk van de eerste week observaties door dezelfde personen te laten doen zodat er een basislijn zichtbaar wordt om het vervolg op te kunnen plannen. Tijdens het afgelopen anderhalve jaar valt ons iedere keer opnieuw op hoe groot de rol van eerdere bewoners is bij het vinden van een thuisgevoel voor nieuwe bewoners. Met al onze professionele kwaliteiten en tools zouden wij zonder de hulp van onze eerdere zorgvragers nooit zo snel de resultaten kunnen bereiken zoals wij die nu zien.

Deze week doen wij een nieuw klant tevredenheidsonderzoek en de resultaten lezend ben ik: Zo ongelofelijk bijzonder fantastisch trots op onze mannen zowel de professionele als de met ons binnen Ranonkel samenlevende mannen en natuurlijk ook op onze eerste vrouwelijke medewerker.
Jolanda de Vries,
Ranonkel Wonen
www.ranonkel-wonen.nl
jolanda@ranonkel-wonen.nl
<